Béta az ország középső részén, Hargita megye délnyugati felében található. 1968-ban Vágás megszűnt önálló községként létezni( ami Bétát, Dobót és Vágást foglalta magába), így a falu azóta Bögöz községhez tartozik.

A történelmi Székelyföld délnyugati peremvidékén található meg.

A Székelyföldnek az Erdélyi Mezőség, a Küküllő-menti dombvidék és a Szováta-Udvarhelyi dombvidék kistájai alkotják. Ide tartozik a Rez-tető (932 m) dombsága is, ahol Bétát találjuk. A Rez egyébbként a Fehér-Nyikó és a Nagy-Küküllő vízválasztója.

            Az Egrös-patak völgyében, 500-525 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Az Egrös-patakot Vágásaban Virjás-pataknak, Bögözben pedig a Nagy Küküllőbe való ömlése előtt Béta-patakának nevezik.

A völgy határait délen a Bonta-erdő(600 m körüli dombsor), a Bükk (525 m) és a Hont hegye (782 m) jelöli ki. A falun még Sárárka, Oltovány patakocskák csörgedeznek át.

A település 1,3 km hosszúságú, szalagtelkes út menti falu, amely a központban halvány központos jelleget mutat. Nevét valószínűleg személynévből kapta, ez sajátosan magyar helynévadási módszer, amikoris egy helységet egy személyről, többnyire a nemzetség fejéről neveznek el. Régi okiratokban Betha, Bethafalva, Beta, Bettha, Bethafalva néven szerepel. Benkő József a falu nevét Elisabetha magyar kiejtéséből származtatja.

Fontosabb dűlőnevek: Dána hegye, Oldal, Sárosföld, Kőártya, Hodgyai Sás, Fehérkő, Egrös, Telek, Dobó földje, Benes földje, Ortován, Csereoldal, Hosszúkert, Szőlő, Hatkuta, Kovács földje, Avasalja.

A bejegyzés trackback címe:

https://bethafalva.blog.hu/api/trackback/id/tr48300720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása