Nagyot nem tévedhetek, ha azt mondom, hogy Béta keletkezése a XIII. századra tehető, amikor a király telegdi székelyeket telepít a vidékre. Letelepedésre alkalmas a már az eredetmondában is hangoztatott Bétova völgye. De az írásos dokumentumokra támaszkodva lehet bíztosat állítani.

Béta először egy 1566-ból származó oklevélben bukkan fel. Ez az oklevél azoknak a főembereknek a névsorát tartalmazza, akik II. János hadában szolgáltak. Pontosabban: Mihályfi László, Gál György, Györfi János.

Tovább búvárkodtam az oklevelekben. Egy 1576-os az 50 dénáros adót fizető székely főemberek neve között ott találjuk Michaelis Petkj (vagy Petki Mihály) nevét Bétából.

Giorgo Basta által császári hűségre esketett udvarhelyszéki nemesek, lófők, szaba székelyek összeírásánál (1602 augusztus 11) a következő nevekre bukkantam:

1.Gál György (L-lófő)

2.Mihályfi Bálint (L)

3.Bálint Balázs (Z-szabad székely)

4.Szabó Péter (Z)

5.István Benedek (Z)

6.Barabás János (Z)

7.Szőcs Lukács (Z)

8.Gergely Benedek (Z)

Ezidáig Béta neve Beta-ként kerül elő.

1604 március 15-én összeírt udvarhelyszéki lovasok és gyalogok:

1.Gál György

2.Cerják János

3.Mihályfi Bálint szolga

Béta Betha-ként szerepel.

Szólj hozzá!

Címkék: béta

A bejegyzés trackback címe:

https://bethafalva.blog.hu/api/trackback/id/tr49300819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása